Translation to other languages

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Απαράδεκτη συμπεριφορά του Yahoo! News




Πριν ξεκινήσω, επιτρέψτε μου να σας ευχηθώ ολόψυχα μια ευτυχισμένη και καλύτερη χρονιά :-)


Ο.Κ., πίσω στο θέμα μας. Με ενδιαφέρον ποδαρικό μπήκε η χρονιά για εμένα. Χτες το βράδυ μπήκα στο Yahoo για να ελέγξω τυχών μηνύματα και να καθαρίσω το ταχυδρομικό μου κουτί από τα σκουπίδια των spammers. Στην κεντρική σελίδα βρίσκω τίτλο είδησης "Πώς να σωθείτε εάν πάθετε έμφραγμα και είστε μόνοι σας". Σε περίπτωση που έχει σβηστεί το κείμενο, το παραθέτω όπως είναι.

Ας υποθέσουμε ότι είναι 6.15 πμ και επιστρέφετε με το αυτοκίνητο από την δουλειά. 


Είστε μόνος. Έχετε περάσει μια σκληρή ημέρα, είστε κουρασμένος και ψυχολογικά είστε χάλια. Το άγχος σας είναι μεγάλο και δεν υποχωρεί με τίποτε. Ξαφνικά αισθάνεστε ένα φοβερό πόνο στο στήθος ο οποίος επεκτείνεται στον βραχίονα και στο σαγόνι. Παθαίνετε έμφραγμα. Βρίσκεστε μόλις 5 χιλιόμετρα από το πλησιέστερο νοσοκομείο. Δυστυχώς όμως δεν ξέρετε εάν θα τα καταφέρετε να φτάσετε ως εκεί....

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Νο 240, του Νοσοκομείου του Ρότσεστερ και είναι ουσιαστικά οι πρώτες βοήθειες που μπορεί κάποιος να δώσει στον εαυτό του όταν πάθει έμφραγμα και είναι μόνος. Πρώτες βοήθειες που μπορεί να σταθούν απαραίτητες για την επιβίωση του. Πολλοί άνθρωποι παθαίνουν έμφραγμα και είναι μόνοι και αβοήθητοι. Από τη στιγμή που θα νιώσουν ότι η καρδιά τους δεν λειτουργεί κανονικά και θα νιώσουν τον πόνο, τους απομένουν μόνο 10 δευτερόλεπτα μέχρι να χάσουν τις αισθήσεις τους. Αυτά τα 10 δευτερόλεπτα που φυσικά είναι γεμάτα πόνο και τρομερό στρες, ίσως αποδειχτούν σημαντικά για την ίδια τους τη ζωή.

Όταν κάποιος νιώσει το έμφραγμα δεν πρέπει να πανικοβληθεί. Πρέπει αμέσως να αρχίσει να βήχει έντονα, δυνατά και επαναλαμβανόμενα. Πριν τον βήχα να προηγείται βαθιά ανάσα και να προσπαθεί ο βήχα να είναι βαθύς και παρατεταμένος, όπως όταν θέλουμε να βγάλουμε φλέμα. Η βαθιά ανάσα και ο βήχας να επαναλαμβάνεται κάθε 2 δευτερόλεπτα, χωρίς κανένα σταματημό. Αυτό πρέπει να γίνεται συνέχεια μέχρι να έρθει η βοήθεια ή να επανέλθει η καρδιά σε σωστή λειτουργία. Οι βαθιές ανάσες μεταφέρουν οξυγόνο στους πνεύμονες ενώ οι κινήσεις που προκαλεί ο βήχας πιέζουν την καρδιά και εξασφαλίζουν την κυκλοφορία του αίματος. Ο βήχας επίσης, βοηθάει την καρδιά να ανακτήσει τον φυσιολογικό της ρυθμό. Αυτή η κίνηση μπορεί να σώσει ζωές. Τα εμφράγματα πλέον δεν “κοιτάζουν” ηλικίες. Χτυπούν τους πάντες, λόγω των αλλαγών στον τρόπο ζωής.



Ισχύουν όμως τα παραπάνω; Όντως μπορείς να διαγνώσεις στον εαυτό σου κίνδυνο εμφράγματος; Κι όμως, το παραπάνω είναι μια άθλια απάτη! Πέτυχα άρθρο στο http://taxalia.blogspot.com με τίτλο "Πώς θα επιβιώσω εάν πάθω έμφραγμα και είμαι μόνος/η; ΠΡΟΣΟΧΗ! ΑΠΑΤΗ!" το οποίο εξηγεί τι πραγματικά συμβαίνει. Διαβάστε το οπωσδήποτε και προστατέψτε τη ζωή σας από επιτήδειους ψευτογιατρούς. Επειδή όμως δεν μπορούσα να γράψω το link αυτό στα σχόλια του Yahoo, αντέγραψα το κείμενο αυτό και το επικόλλησα, με δικά μου όμως λόγια για να μη φανεί σαν spam. Αυτό που τους έγραψα ήταν:

Πρέπει να σας λέει ένας άκυρος όπως εγώ, πριν να δημοσιεύσετε ένα άρθρο να ελέγξετε την εγκυρότητά τους; Συμβουλευτήκατε έναν γιατρό για επαλήθευση; Δεν παίζουμε με θέματα υγείας. Σκεφτείτε να διαβάσει κάποιος το άρθρο αυτό, να το "τυπώσει" στο μυαλό του και μια μέρα να έρθει σε μια τέτοια κατάσταση.

Κατ΄αρχήν ο "ασθενής" δεν μπορεί να κάνει διάγνωση! Πού να ξέρει ο ασθενής ότι έπαθε έμφραγμα; Ακόμη και οι "οδηγίες" είναι απαράδεκτες. Αν κάποιος πάθει οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, έχει τρομερούς πόνους στο στήθος και φυσικά δεν μπορεί να βήχει κάθε δύο δευτερόλεπτα. Και κάτι άλλο. Αν δεν είναι έμφραγμα αλλά, ας πούμε, αυτόματος πνευμονοθώρακας; Αν πας να βήξεις θα πεθάνεις!

Άσε που το μήνυμα λέει "έχεις μόνο 10 δευτερόλεπτα" κι άλλα απείρως επικίνδυνα.
Πρόκειται λοιπόν για ένα άκρως επικίνδυνο μήνυμα, το οποίο αναφέρει πως είναι από το περιοδικό της κλινικής Rochester. Αυτή η απάτη κυκλοφορεί πάνω από 10 χρόνια, ενώ το νοσοκομείο αναγκάστηκε να κάνει διάψευση και πολύ ορθά συμβουλεύει:

"Please help us combat the proliferation of this misinformation. We ask that you please send this e-mail to anyone who sent you the article, and please ask them to do the same."

Και δεν είμαι ούτε γιατρός μα ούτε και δημοσιογράφος, μα αγανακτισμένος με την άκριτη διασπορά επικήνδυνων απατών.

Αυτό έγινε χτες. Σήμερα το πρωί το σχόλιο μου σβήστηκε! Σβήστηκαν επίσης όσα σχόλια επιθυμούσαν την αφαίρεση αυτής της επικίνδυνης απάτης που ανάρτησε το Yahoo. Ξαναπροσπάθησα να το επικολλήσω στα σχόλια και ξανασβήστηκε. Πλάκα μας κάνουνε; Τι είδους συμπεριφορά είναι αυτή;


Αγαπητοί υπεύθυνοι του Yahoo! News, όταν δημοσιεύετε μια είδηση πάντα πρέπει να ερευνάτε και να διασταυρώνετε τις πληροφορίες για ευνόητους λόγους εγκυρότητας. Από τη στιγμή μάλιστα που αναρτάτε συμβουλές για επείγουν ιατρικά θέματα, έπρεπε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό σε θέματα εμφράγματος. Στην αρχή υπέθεσα ότι θέλατε να βοηθήσετε τους συνανθρώπους σας για έκτακτες καταστάσεις και πάνω στην βιασύνη σας ξεχάσατε να το ερευνήσετε. Πολύ κακή κίνηση αλλά σκέφτηκα ότι είχατε καλές προθέσεις. Κάποιοι όμως από εμάς γνώριζαν την απάτη αυτή και σας προειδοποιήσανε να κατεβάσετε την ανάρτηση αυτή, γιατί στην πραγματικότητα είναι επικίνδυνη και όχι σωτήρια.

Η κίνηση από εσάς που περίμενα ήταν να ψάξετε λίγο το θέμα, να δείτε ότι πράγματι το κείμενο που αναρτήσατε είναι απάτη και να το σβήσετε, φροντίζοντας να μην επαναλάβετε το ίδιο σφάλμα. Το κάνατε; ΟΧΙ! Αντιθέτως μάλιστα, σβήσατε τα σχόλια μας! Και όχι μόνο τα σβήσατε, αλλά εξακολουθείτε να σβήνετε κάθε σχόλιο που σας φωνάζει "ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ, ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΤΗ!". Είχαμε την πρόθεση να σας βοηθήσουμε να διορθώσετε ένα λάθος, που μπορεί να αποβεί θανάσιμο για όποιον το διαβάζει, και εσείς συνεχίσετε να μας φιμώνετε.

Είναι συμπεριφορά αυτή για δημοσιογραφική σελίδα; Η δουλειά σας είναι η διάδοση της αλήθειας, όχι η υποστήριξη του ψέματος. Έπρεπε να ξεβρακώνετε τους απατεώνες, όχι να τους στηρίζετε. Με τις κινήσεις σας ξέρετε τι υποθέτω; Ότι γνωρίζετε πως είναι απάτη, ότι σκόπιμα την αναρτήσατε και ότι δεν νοιάζεστε καθόλου για την αλήθεια και την ελευθερία του λόγου. Θα πεθάνουν άνθρωποι εξαιτίας σας. Αυτό θέλετε;


Ωπ, ενημέρωση. Απενεργοποιήθηκαν τα σχόλια από την απάτη αυτή. Ο.Κ. οργανοπαίχτες του Yahoo News, το λάβαμε το μήνυμα. Ξέρουμε ότι είναι απάτη, αλλά απαιτούμε να την δεχτείτε χωρίς να μιλήσετε. Τέτοια επαγγελματική δεοντολογία να τη χέσω μαλάκες, που σας πήρα και στο ευγενικό. Γύφτοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ γράφετε ότι γουστάρετε και όπως γουστάρετε, αρκεί να είστε ευγενικοί και να σέβεστε το blog και τις απόψεις των υπολοίπων. Τόσο απλά :-)